În jur de 70.000 de turiști străini veneau în fiecare an în Constanța, pe navele de croazieră, dar pandemia și actualul război din Ucraina au determinat ca agenții de turism să scoată această destinație din circuitele lor.
Deși portul Constanța are un terminal de pasageri modern, locația este nefolosită de trei ani.
Singura utilitate în acest interval a fost aceea de a primi, periodic, câte o navă militară străină venită în portul Constanța la diverse exerciții.
După pandemie, operatorii din turism s-au lovit de alt obstacol, anume războiul din Ucraina, cu nave de război și mine marine în Marea Neagră, privită ca o zonă de conflict. Pierderile economice pentru turism sunt imense.
„Aveam atunci aproape 70.000 de pasageri veniți să ne viziteze, aduși de aproximativ 50 de nave de croazieră. Anii ce-au urmat au dus la o rărire semnificativă a traseelor din Marea Neagră, din cauza faptului că existau prea puțin obiective turistice de vizitat pe această zonă, din moment ce nu mai puteau fi vizitate porturile din Rusia și din Ucraina”, a declarat Vlad Popescu agent pentru croaziere.
Deși anul trecut 28 de nave maritime de croazieră își anunțaseră prezența în Portul Constanța, toate rezervările au fost anulate, iar companiile au preferat să organizeze călătorii în zone sigure, fără pericolul minelor marine și fără nave de război.
„Marea Neagră este declarată în totalitate zonă de război, asigurările se securitate sunt duble față de alte zone și practic nu mai sunt în acest moment porturi care pot fi vizitate de navele de pasager decât Constanța și poate porturi din Bulgaria și Turcia”, a afirmat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.
Nici 2024 nu se anunță un an mai bun. Deși cinci nave mari de pasageri au anunțat că vor sosi la Constanța, în primăvară-vară, situația rămâne incertă.
„Decizia finală va fi luată de companiile de croazieră la începerea călătoriei în funcție de situația pe Marea Neagră, ei vor decide dacă mai vin sau anulează, noi îi așteptam cu toate facilitățile”, a afirmat Florin Vizan, director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.
Corina Martin, managerul unei agenții de turism, spune că zecile de mii de turiști aducea bani mulți turismului din Dobrogea. „Foarte multe nave tranzitau portul, în escală, ceea ce ne aduceau mii de pasageri care urmau să coboare în tururi și excursii în Constanța, Tulcea, București. Câștigau și ghizii, cramele, muzeele, restaurantele dobrogene, ca să nu mai vorbim de pierderile de imagine”, spune Corina Martin.
Din nefericire, și județul Tulcea are de pierdut din punct de vedere turistic. Atacurile Rusiei asupra porturilor Reni și Ismail au avut ecou și pe teritoriul României și navele de croazieră nu au mai venit în Delta Dunării, fiindcă este prea aproape de conflict.
Reprezentanții a 7 nave fluviale au anunțat că doresc să facă o escală, dar deocamdată nimic nu este cert. Dacă nu vor anula rezervarea, prima navă este programată pe 24 martie, scrie Adevărul.ro.
Sursa foto: CNAPMR